Tens
(Neurostimularea Transcutanată)
Stimulii electrici utilizați în perimetrul acestui gen de fizioterapie se apropie mult prin forma lor de stimulii biologici naturali elaborați de celula nervoasă.
Neurostimularea transcutantă – această tehnică terapeutică s-a dovedit a fi un instrument eficient atât în reducerea sau suprimarea unor dureri “curente”, cât și în alte tipuri de dureri articulare, dureri craniene, post-operatorii, nevralgii.
Durerea este un semnal de alarmă dat de organismul uman și trebuie investigat, deoarece nu este doar o senzație, ci este determinată de o afecțiune a organismului nostru. Există mai multe căi de intervenție asupra durerii, cele mai cunoscute fiind: terapia medicamentoasă, cea nemedicamentoasă (fizioterapie, masaj, kinetoterapie, laserterapie, magnetoterapie).
Electroanalgezia cu TENS reprezintă o tehnică de electrostimulare periferică. Trunchiurile nervoase sunt stimulate cu electrozi așezați la nivelul traseelor nervilor.
Mod de acțiune:
Termoterapie
Senzația de furnicătură plăcută dată de stimulii electrici scade senzația dureroasă și crește pragul durerii.
TENS (stimularea nervoasă electrică transcutanată) este metoda netraumatizantă de combatere a stărilor, prin dureroase acute și cronice utilizând curenți de joasă frecvență cu impulsuri dreptunghiulare, furnizați prin intermediul unor electrozi aplicați la nivelul tegumentului pacienților. Termenul de stimulare este folosit greșit în denumirea curentului, căci acțiunea constă de fapt în inhibarea transmiterii durerii.